czwartek, 7 maja 2020

1. Zielone na okrągło: Rzeżucha



Zielone należy jeść na okrągło, 
bo to jest najbardziej gęste odżywczo pożywienie dla człowieka, a więc jemy.

Jeść zielone, to tak jakby robić sobie transfuzję krwi.

Tak w skrócie mówiąc zawarty w zielonych roślinach chlorofil 
ma  prawie identyczną strukturę molekularną jak hemoglobina, 
różnią się tym, że hemoglobina ma żelazo, a chlorofil magnez.

Zielone rośliny czasami są nazywane zieloną krwią. 
Warto takie sobie zielone żniwa zafundować przez cały rok.

Kosztuje niewiele, a robi tak wiele dla naszego organizmu...
Wiem, co jem, bo jest bez chemii, rośnie samą siłą natury.

Rzeżuchę kupiłam w promocji za grosze, chyba 0,60 zł za paczuszkę.
W marketach paczka zielonego kosztuje 5 zł.
To co widzisz na zdjęciach, to jest akurat wysiana paczuszka.

Pudełko po serze  żółtym i drugie pudełko po jakichś plasterkach mięsnych.
Ja nie kupuję takich produktów, ale mam dostęp do takich pudełek za darmo.

Ręcznik biały i tak używamy w kuchni, taki skrawek, to jest niewiele.

Jak dla mnie ma być tanio i łatwo zrobione, nie lubię się męczyć :-)

... Wysiew rzeżuchy trwa może minutę.
... Nasiona kupuję przy okazji.
... Koszty małe.
... To coś dla mnie...



Rzeżucha


... Wysiana do pudełeczka plastykowego w ramach recyklingu,
czyli ktoś coś kupił, jakieś plasterki, a ja wzięłam i zużyłam.

... Pudełko wykładam kawałkiem listka z białego ręcznika.

... Polewam wodą biały skrawek ręcznika w pudełku.

.... Sypię nasiona na ten skrawek ręcznika.

.... Codziennie pilnuję, aby ostrożnie podlać zimną wodą,
bo inaczej nasiona spłyną w jedno miejsce,
a tego nie chcemy, mają być równomiernie rozłożone.

... Najczęściej pudełka stawiam na parapecie.









Już urosła, minął około tydzień i możemy zacząć zielone żniwa :-)




Łapię w palce zieloną kępkę listków i ścinam nożyczkami jak najniżej.
Po ścięciu wszystkich listków pudełko wyrzucam do plastyków w ramach recyklingu ze względu na mogącą się pojawić pleśń.



Wszędzie dodaję zieloną rzeżuchę,

  • posypuję kanapki, zupę, ziemniaki, zależy jak kto lubi, 
  • świetnie komponuje się z surówkami. 
  • Ma delikatny, lekko gorzkawy smak...

Na zmianę z rzeżuchą lub razem sypię szczypior lub liście pietruszki, które też mam tak praktycznie cały rok, ale o tym w następnych wpisach.

Zieloną rzeżuchę i szczypior można bez problemu robić całą jesień, zimę i wiosnę, latem mam zielone z ogródka...

Też możesz mieć zielone żniwa, wypróbuj moją metodę i jedz zielone przez cały rok.

Smacznego zielonego! :-)



30 komentarzy:

  1. Co do zielonego na okrągło pełna zgoda, ale jest jeden wyjątek - własnie rzeżucha. Nie mogę znieść jej zapachu, a właściwie jak dla mnie to...hm.... smrodu. Wszystko inne zielone jem i hoduję z wielkim upodobaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety te współczesne nasiona nie mają już tak ostrego zapachu....
      Stare odmiany jak się wysiewało, to cały dom pachniał rzeżuchą...

      Usuń
  2. Po prostu trzeba podlewać spryskiwaczem, z dośc duzedj odległości minimum 15 cm od powierzchni nasion.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się minimalizować wszystko, a że spryskiwacze najczęściej plastykowe to ich rzadko używam...

      Usuń
  3. Uwielbiam jeść takie rzeczy. Ogólnie kocham warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka rzeżucha, to sama dobroć; zawsze ją bardzo lubiłam. Tylko jakoś tak wyszło, że nie sieję jej już od lat. Ale po tym wpisie, chyba zacznę znowu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wędrówki po kuchni5/07/2020

    Rzeżuchę bardzo lubię, zresztą chyba każde zielsko chętnie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zielone i na szczęście jest tego sporo i można cieszyć się zielonym cały rok, rzeżucha cieszy i w srodku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zielone tak! Rzeżucha nie! Mój żołądek sobie nie życzy

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypomniałaś mi, że też mieliśmy zasadzić rzeżuchę :D Lecę poszukać jakiegoś pojemnika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Milion razy sadziłam rzeżuchę, ale chyba nigdy w życiu jej nie jadłam. Jakoś mnie nie zachęca, wolę inne zielone rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio moja córka miała zasiać rzeżuchę, oczywiście wszystko było dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz rację Krysiu, zieloności ważne dla naszego organizmu. Rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki mam w kuchni cały sezon, gdy nie ma jeszcze na warzywniku.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam rzeżuchę. Fajnie ja zasadzić sobie również poza Wielkanocą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię wszystko co zielone, nietstey do rzeżuchy mam średni stosunek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bardzo rzerzucha, świetna jest

    OdpowiedzUsuń
  15. Rzeżuchę wprost uwielbiam, mogłabym ją jeść na pęczki. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak - zielono znaczy zdrowo :) i może być też pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Samo zdrowie na talerzu ! Zielone nie znaczy ze nie smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  18. Trochę mnie nie było, a tutaj Krysia rzeżuchą bloga obsiała !! ;o)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubimy, zwłaszcza jako składnik białych twarożków, do śniadania, koniecznie w towarzystwie herbaty z cytryną. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Miałam już raz posianą w tym roku rzeżuchę. Dzieciakom smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie urosła! A ja ostatnio posadziłam sobie roślinki w doniczkach. :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealna na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie siałam rzeżuchy, czas nadrobić bo ma wiele zalet.

    OdpowiedzUsuń
  24. Rzeżuchę moja żona często używa w kuchni. Dorzuca do masła, sałatek a nawet zup

    OdpowiedzUsuń
  25. My też siejemy zawsze moi chłopcy uwielbiają patrzeć jak rośnie

    OdpowiedzUsuń
  26. My przeważnie kupujemy gotowe mieszanki różnych kiełków, ale w celach poznawczych też wysiewaliśmy rzeżuchę w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  27. I liked the content on this site. Would like to visit again
    SA Gaming
    sagaming78

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...