Jak zrobić kisiel malinowy?
Na ogrodzie w październiku jest już końcówka malin, więc malutko.
Zbieram już co drugi dzień, najlepsze zjadamy, z pozostałych robię pyszny kisiel..
Moje maliny owocują bardzo wcześnie i długo, wiosna, lato i jesień.
Więcej informacji i sadzonki kliknij tutaj MALINY.
Składniki, jakie miałam przygotowane do wykonania kiślu i wykonanie:
160 g malin
15 ml soku z cytryny, czyli duża łyżka
1litr wody
80 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
Zbieramy maliny na ogrodzie
bo nie chlapie po ścianach
Dodajemy łyżkę soku z cytryny do płynu z malinami
Dodajemy 100 g cukru albo więcej
wg własnego uznania i smaku,
próbujemy płyn, czy nie jest za kwaśny,
jesienne maliny są za mało słodkie
Może być każde inne słodzidło.
I wstawiamy garnek na mały palnik.
Dolewamy pozostałą wodę ok. 400ml do kubka i mieszamy.
Maliny z wodą zagotowały się i już bulgoczą przez minutkę.
Zdejmujemy garnek z ognia i palnika.
Niech się dalej pali.
Wymieszaną dokładnie wodę z mąką ziemniaczaną
szybko wlewamy do płynu z malinami
i szybko mieszamy, mieszamy, mieszamy.
Płyn zamienia się w kisiel,
stawiamy na palnik i delikatnie gotujemy
aż zacznie bulgotać.
Mieszamy parę chwil bulgoczący kisiel.
Nawet w tym momencie czasami dosypuję cukier,
bo uważam, że jest za mało słodkie
i mieszamy szybko, mieszamy, rozpuści się na pewno.
Zdejmujemy z palnika gotowy kisiel i nalewamy do miseczek.
Ważne:
Kiedy zdejmiesz gotujący się płyn z palnika,
postawisz obok
i wlejesz rozmieszaną mąkę,
nie robią ci się kluski ani jakieś gluty,
można spokojnie nawet gęsty kisiel mieszać,
tak samo robię budyń,
nigdy nie było klusek,
zawsze się udaje.
Oczywiście trzeba szybko mieszać.
Jeżeli chcesz kupić sadzonki malin
owocujących wiosną, latem i jesienią
zajrzyj tutaj
Nie ma to jak domowy kisiel malinowy 😍
OdpowiedzUsuńCzy to są maliny z a Twojego ogrodu ? Jakie piękne !
OdpowiedzUsuńTak, z mojego ogródka :-)
Usuńjeszcze nigdy nie robiłam domowe :) z chęcią wypróbuję Pozdr. Monika F
OdpowiedzUsuń