czwartek, 7 listopada 2019

Pomidory na zimę :-)




Kocham pomidory i używam je często a latem i jesienią zużywam ogromne ilości.
W tym roku udało mi się kupić w sierpniu i wrześniu  3 x po 18 kg pomidory Lima.

Część zjadłam i to dużą część na bieżąco. Mniam, mniam, kocham pomidory... :-)








Część zrobiłam w słoiki najprostszą metodą,
zgodnie z moją zasadą jak najmniej pracy, jak najwięcej korzyści.

  • pomidory pokroiłam na spore kawałki. 
  • wrzuciłam do garnka
  • posoliłam
  • odrobina pieprzu do smaku 
  • zagotowałam
  • gotowałam tak długo, aż uznałam, że są już ugotowane
  • wlałam do słoiczków różnej wielkości 











Jak wlewałam i wekowałam ?

Przez lejek do słoika.

Potem zakręciłam  od razu na gorąco i postawiłam do góry dnem.
Na drugi dzień do spiżarni jak już były wystudzone.
Nigdy nie zdarzyło mi się, aby słoiki otworzyły się bez mojej wiedzy.
Tak zawekowane zawsze trzymały bardzo mocno.

Lato w słoikach, coś pięknego... :-)





A kiedy przyjdzie zima będę miała wspomnienia lata w słoikach , pychota....

Jak to zużyję ?

.... do zupy
.... do sosu
.... do miksów
.... do pizzy
.... do picia bezpośrednio ze słoik
.... i do czego tylko dusza zapragnie
.... i co mi się zamarzy

Na śniadanie, obiad i kolację...

Smacznego wszystkim życzę ! :-)

A kto lubi pomidory ?





33 komentarze:

  1. Lima to najfajniejsza i najmniej doceniana Odmiana pomidorów

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pomidorów na zimę robię przeciery i soki :) Później zupka pomidorowa czy spagethii smakują nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez pomidorów i papryki nie wyobrażam sobie życia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze jest, kiedy tak można w zimie otworzyć sobie taki słoiczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię, ale nie jem, bo to "psiankowate" a mnie ich jeść nie wolno z powodu Hashimoto.
    Tak ogólnie to jakoś dziwnie mało wolno mi jeść z okazji tej choroby autoimmunologicznej.
    Miłego Krysiu,;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię pomidory, szczególnie świeże, ale weki często przydają się w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pomidory. Mam zapas zapraw w różnej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pomodory. Mam zawsze mnostwo sloikow

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uwielbiam pomidory, przede wszystkim na świeżo w sałatkach, ale i jako składnik warzyw z patelni. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama robiła najlepsze soki pomidorowe na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pomidory, są pyszne i bardzo zdrowe, jak jest sezon na świeże i gdy mają najlepszy smak zjadamy również duże ilości. Najbardziej cenimy walory smakowe pomidorów malinowych. Osobiście bardzo lubię pomidory w śmietanie z dodatkiem cebulki, soli i pieprzu do tego jakaś kromka dobrego chleba. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie zamknęłaś lato w słoikach, już zima Ci nie straszna;)
    Pozdrawiam Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurde, w przyszłym roku muszę też sobie to ogarnąć - to z pewnością bardziej eko, niż pochłaniane przeze mnie masowo pomidory z puszki :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie myślałam o takich przetworach, ale chyba za rok spróbuję, jak mi czasu starczy. Super sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najprostsze sposoby często są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś sąsiadka poradziła mi, abym zawekowała słoiki w piekarniku. W trakcie wekowania jeden słoik wybuchł i straciłam dużo czasu, aby wymyć wnętrze piekarnika. Od tej pory kupuję gotowe przeciery pomidorowe, ale tylko jednej firmy, której nie będę reklamować.
    Niedawno czytałam, że panowie powinni spożywać dużo przetworzonych pomidorów, bo surowe nie dają takiego efektu.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie cuda to tylko teściowa i mama robią... ❤️Ja niestety nie mam do takich rzeczy ręki 🙁

    OdpowiedzUsuń
  19. Też kocham pomidory i też przerobiłam ... 15 kg zamieniłam w prawdziwy sos do pizzy
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Owoce miłości to także moje ulubione czerwone cudo. Mogłabym jeść i jeść...Może to przetestuję i tak przez tydzień tylko pomidory!Nie zbankrutuję, bo mamy sezon.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham pomidory ale do przetworów nie mam ręki

    OdpowiedzUsuń
  22. Pomidory to tylko czasem na kanapkę i do zupy. Mój ulubiony gatunek to malinowy. Nie robię przetworów,ale może się skuszę, żeby mieć potem np fantastyczny sos

    OdpowiedzUsuń
  23. Do przecerów też używam pomidorów lima. Gdy jeszcze mieszkałam na Wybrzeżu, miałam namiot foliowy i mnóstwo pomidorów. Teraz nie mam na tyle osłoniętego kawałka pola, żeby postawić szklarnię.

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam pomidory! Ostatnio moim hitem jest sałatka z pomidorów, zieleniny i ogórka, z dodatkiem sera feta lub mozzarella. :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Pomidory to moje ulubione warzywo, jem je codziennie pod różnymi postaciami. Ta odmiana Lima jest podobna do śliwkowych czy to to samo jednak? Bo aż tak na odmianach się nie znam

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak ja zazdroszczę tych pomidorów... Jak mieszkałam w PL robiłam dużo przetworów z pomidorów. W NI niestety pomidory na wagę złota a i smak nie ten sam co w PL

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam pomidory, ale nie bawię się w przetwory, przyznaję, że tutaj korzystam z "babcinych" umiejętności :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Same dobroci wyszły z tych pomidorków :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ostatnio jem po kilo codziennie

    OdpowiedzUsuń
  30. Zacne zapasy :) Mój Mąż lubi pomidory, najbardziej te przetworzone.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeej, jaki pomidorowy zawrót głowy :D muszę też coś takiego zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...