czwartek, 22 kwietnia 2021

Chleb szwajcarski

 

Od czasu do czasu piekę chleb.


Tym razem zerknęłam na przepis z bloga Wędrówki po kuchni . 

Chleb orkiszowy.

Mąkę mam, drożdże, też pozostałe składniki, zarobione, wrzucone do pieczenia...


I zaczęła się przygoda...

Nie dość, że za długo stał podczas rośnięcia to i potem przykleił się do przykrywki i przypalił, a następnie jak wyciągnęłam z foremki, to padłam ze śmiechu :-)))))


Mój Kochany spojrzał na  pokrojony chlebek i zapytał:

- A co to ci wyszło słoneczko? Chyba chleb szwajcarski, skoro jest ser to i może być chleb :-)))





                                                                                   


 

W smaku wyszedł bardzo dobry, jak to chleb z orkisza, nawet słonecznik do niego dodałam, bo lubię, a że z dziurką w środku, to chyba nie każdy tak potrafi :-))


Smacznego chlebowego :-)



Zapraszam do nowej kociej grupy
Masz kota? Kochasz koty?


23 komentarze:

  1. Oj tam, zaraz ser, dziurkę można wypełnić choćby wędliną, kanapka i tak wyjdzie pyszna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tą dziurką w środku też fajnie wygląda i na pewno nie zmienia to jego walorów smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, a dzięki temu chleb staje się jeszcze bardziej unikatowy :D

      Usuń
  3. Też piekę sama chleb, a Twój z dziurką wygląda uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie domowy chlebek, cieply chlebek
    . Teoj tez wyszedl fajnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy wypiek, o aromatycznym zapachu, jeszcze ciepły, to coś na co zawsze się skuszę. :)

      Usuń
  5. jeszcze raz:
    taki jej się chlebek zdarzył, że pod skórą kotek łaził ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. taką piosenkę Babcia śpiewała"
    raz się panna wydac chciała, chleba upiec nie umiałą, ale raz się odważyła
    i na pieczeń rozczyniła
    taki jej sie chlebek zdarzył

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawie czuję jak pachnie ten chlebek! Gratuluję takiego Kochanego...

    OdpowiedzUsuń
  8. Też od czasu do czasu piekę chleb. Super ci wyszedł i najważniejsze, że dobry.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno chlebek wyszedł wyjątkowy, a w smaku pewnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy najlepszy. A takiego oryginalnego z dziurką nie kupisz w żadnej piekarni;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też piekę chleb, regularnie, początki są zwykle nie łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki domowy chleb na pewno jest bardzo smaczny, z przyjemnością też się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Generalnie, niemal do każdego pieczonego chleba dodaję ziarna słonecznika, uwielbiamy go, podobnie jak ziarna sezamu. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szczerze pisząc nie jadłam domowego chlebka. A gotować, piec itp nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz wykorzystać urządzenie do pieczenia chleba, wszystko za Ciebie zrobi, a pachnie w domu niesamowicie. :)

      Usuń
    2. Teraz są takie urządzenia, że nie trzeba się za bardzo napracować.

      Usuń
  15. Fajnie wygląda. Nigdy takiego chleba nie próbowałem - uważam, że warto go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten chlebuś coś Ci chce powiedzieć...;o)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sama lubię piec i czasem zdarza mi sie upiec chleb, jednak taki zwykły pszenny

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię domowy chleb i sama często pikę. Tego przepisu jednak nie znam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...