Smacznej soboty życzę :-)
Kiszona kapusta , kiszone buraczki i kiszona dynia
ostatnio królują w mojej diecie i bardzo mi to smakuje.
Robię je oczywiście własnoręcznie.
Warzywka na surówki a sok do picia, piję na okrągło i miewam się bardzo dobrze.
Pijąc te soki uszczelniłam sobie jelita, dostarczyłam maksimum witamin
i postawiło mnie to na nogi radykalnie.
Robi się je bardzo szybko, pod warunkiem ,że ma się odpowiednie narzędzia.
Zrobić czerwonym burakom zdjęcie takie,
aby był to właściwy kolor nigdy mi się nie udaje.
Kisi się czerwona kapusta z marchewką
Tak to wyglądało w produkcji
I tak sobie stoją razem kapusta i buraczki , kiszą się
Na zdrowie Wam wszystkim polecam :-)
I tak trzymaj! Muszę i ja pomyślec to zmianie diety. Wszystkie składniki znjdę w swoim ogródku. Dyni nigdy nie kisiłam, a posiadam jeszcze 4 zdrowe okazy. Przechowuję je w domu w przedpokoju:) Tak robie rok w rok i się nie psuja, a my jemy dynie do wiosny.
OdpowiedzUsuńSmacznego i słoneczka weekendowego:)
Też mam jeszcze jedną swoją dynię :-)
UsuńSmacznego weekendu życzę :-)
Z kiszonek lubie kapuste i ogorki, a burakow nie znosze, choc barszczyk czerwony lubie bardzo.
OdpowiedzUsuńJa zaczęłam lubić zakwas z kiszonych buraków jak zaczęłam go sama robić, pyyycha :-)
UsuńNa okrągło jem domowe kiszonki. Dobra jest też kiszona cukinia. Wczoraj znów zakisiłam kolejną porcję buraków. Sok wypijam a ukiszone buraczki rozdrabniam, kroję w drobną kostkę, gotuję i robię z nich sałatkę. Kiszę też jabłka , marchew, cukinię i pomidorki koktajlowe.
OdpowiedzUsuńCytryny też kiszę, ale wpierw obieram je ze skórki.
Miłego Krysiu,;)
Świetne kiszonki produkujesz i takie pyszne...
UsuńMiłego weekendu :-)
Smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńI pozdrawiam weekendowo :-)
Usuńjakoś nieprzepadam za kiszonkami
OdpowiedzUsuńAle Twoje zdrowie jest ode nich zalezne :-)
UsuńSame probiotyki! Zdrowo i kolorowo. Ja tez zmienilem diete, a wlasciwie sposob odzywiania. Od sierpnia jem calkiem inaczej i czuje sie swietnie i calkiem zdrowiej. Zgubilem zbedne 11 kilogramow i nabijam kilometry na rowerze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zycze zdrowka :)
O, na rowerze jeździsz ? To bardzo fajnie :-)
UsuńPozdrawiam weekendowo !
Chciałabym zmienić nawyki żywieniowe i nijak mi to nie wychodzi!!!
OdpowiedzUsuńPowolutku małymi kroczkami...
UsuńJa najpierw wymieniłam sól z miałkiej sypkiej na kłodawską grubszą, w takim zielonym opakowaniu.
Polecam kiszony kalafior,jest pyszny! Dyni kiszonej nie jadłam,robie z niej zupę-krem. Muszę spróbowac kiszonej. Smacznego!!
OdpowiedzUsuńNie próbowałam kalafiora kisić, ale spróbuję jak będą latem, bo tych obecnych, wiosennych z improtu nie jadam.Jakoś trafiam na niesmaczne.
UsuńSmacznego ;-)
Piję sok z kiszonych buraków od roku, niemal non stop. Kiszę oczywiście sama :-)
OdpowiedzUsuńKiszoną kapustę i ogórki mam zawsze i jem do wszystkiego.
Dyni nigdy nie robiłam, muszę wypróbować.W ogóle mam zamiar kisieć wszystko co się da ;-))
To tak jak ja, kiszę co mi wpadnie pod rękę.
UsuńBardzo lubię np. jak jest sierpień, wrzesień i jest wysyp papryki.
Też ją kiszę , delicje z wyższej półki taki smaczny ten sok :-)
Lubię też kapustę pekińską kiszoną, pyszna :-)
A buraki i kapusta to klasyk...
Ciągle mam zapas i pije ile się da. :-)
Buraki jadam i lubię tylko w formie u mnie zwanej "ćwikłą". :D
OdpowiedzUsuńJak lubi ćwikłę , to zrób sobie kiszone buraczki,
Usuńbędziesz tez lubiła.:-)
Wspaniałe! Uwielbiam kiszonki :) U mnie wczoraj królowała z kolei kiszona kapusta. Pyszne do ziemniaczków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Klub ukiszonych można założyć :-)))
UsuńPozdrawiam ciepło :-)
Też jadłem, wszystko smaczne. Modra kapusta wyszła mi twarda, ale przy następnym razie będzie już idealna. Ja dodaję jeszcze suszoną żurawinę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem wychodzi ciut ciut inna :-)
UsuńPozdrawiam :-)
Ale smaka narobiłaś :) Aż mi się zachciało kiszonej kapusty.
OdpowiedzUsuńA buraki też się u nas często pojawiają, ale póki co głównie w formie pieczonych w piecu buraczanych "frytek". Czasem doprawiam tymiankiem. Córka uwielbia takie z pieca. Z resztą tak samo robię marchewkę i pietruszkę.
Buraki mają dużo dobroci i warto je jeść w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiszona kapustę, ogórki, ale o kiszonej dyni nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńTak trzymaj Krysiu. Pozdrawiam cieplutko:)
Ponoć kisić można wszystko ...
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Z kiszonek robię jedynie: kapusty (białą i czerwoną), cukinię, ogórki i paprykę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
A ja robię ze wszystkiego co mi się nawinie pod rękę :-)
UsuńPozdrawiam ...
Kiszonki sa bardzo zdrowe, zwłaszcza zima, gdy brakuje wiatamin ze świżych owocow i warzyw
OdpowiedzUsuńTu się zgadzamy obie :-)
Usuń