piątek, 10 marca 2017

Kwaśno i smacznie


Smacznej soboty życzę :-)

Kiszona kapusta , kiszone buraczki i kiszona dynia
ostatnio królują w mojej diecie i bardzo mi to smakuje.
Robię je oczywiście własnoręcznie.

Warzywka na surówki a sok do picia, piję na okrągło i miewam się bardzo dobrze.
Pijąc te soki uszczelniłam sobie jelita, dostarczyłam maksimum witamin
i postawiło mnie to na nogi radykalnie.

Robi się je bardzo szybko, pod warunkiem ,że ma się odpowiednie narzędzia.




Zrobić czerwonym burakom zdjęcie takie,
aby był to właściwy kolor nigdy mi się nie udaje.


 Kisi się czerwona kapusta z marchewką


Tak to wyglądało w produkcji


I tak sobie stoją razem kapusta i buraczki , kiszą się




Na zdrowie Wam wszystkim polecam :-)






32 komentarze:

  1. I tak trzymaj! Muszę i ja pomyślec to zmianie diety. Wszystkie składniki znjdę w swoim ogródku. Dyni nigdy nie kisiłam, a posiadam jeszcze 4 zdrowe okazy. Przechowuję je w domu w przedpokoju:) Tak robie rok w rok i się nie psuja, a my jemy dynie do wiosny.
    Smacznego i słoneczka weekendowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam jeszcze jedną swoją dynię :-)
      Smacznego weekendu życzę :-)

      Usuń
  2. Z kiszonek lubie kapuste i ogorki, a burakow nie znosze, choc barszczyk czerwony lubie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczęłam lubić zakwas z kiszonych buraków jak zaczęłam go sama robić, pyyycha :-)

      Usuń
  3. Na okrągło jem domowe kiszonki. Dobra jest też kiszona cukinia. Wczoraj znów zakisiłam kolejną porcję buraków. Sok wypijam a ukiszone buraczki rozdrabniam, kroję w drobną kostkę, gotuję i robię z nich sałatkę. Kiszę też jabłka , marchew, cukinię i pomidorki koktajlowe.
    Cytryny też kiszę, ale wpierw obieram je ze skórki.
    Miłego Krysiu,;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne kiszonki produkujesz i takie pyszne...
      Miłego weekendu :-)

      Usuń
  4. jakoś nieprzepadam za kiszonkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Twoje zdrowie jest ode nich zalezne :-)

      Usuń
  5. Same probiotyki! Zdrowo i kolorowo. Ja tez zmienilem diete, a wlasciwie sposob odzywiania. Od sierpnia jem calkiem inaczej i czuje sie swietnie i calkiem zdrowiej. Zgubilem zbedne 11 kilogramow i nabijam kilometry na rowerze :)
    Pozdrawiam i zycze zdrowka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, na rowerze jeździsz ? To bardzo fajnie :-)
      Pozdrawiam weekendowo !

      Usuń
  6. Chciałabym zmienić nawyki żywieniowe i nijak mi to nie wychodzi!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powolutku małymi kroczkami...
      Ja najpierw wymieniłam sól z miałkiej sypkiej na kłodawską grubszą, w takim zielonym opakowaniu.

      Usuń
  7. Polecam kiszony kalafior,jest pyszny! Dyni kiszonej nie jadłam,robie z niej zupę-krem. Muszę spróbowac kiszonej. Smacznego!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam kalafiora kisić, ale spróbuję jak będą latem, bo tych obecnych, wiosennych z improtu nie jadam.Jakoś trafiam na niesmaczne.
      Smacznego ;-)

      Usuń
  8. Piję sok z kiszonych buraków od roku, niemal non stop. Kiszę oczywiście sama :-)
    Kiszoną kapustę i ogórki mam zawsze i jem do wszystkiego.
    Dyni nigdy nie robiłam, muszę wypróbować.W ogóle mam zamiar kisieć wszystko co się da ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, kiszę co mi wpadnie pod rękę.
      Bardzo lubię np. jak jest sierpień, wrzesień i jest wysyp papryki.
      Też ją kiszę , delicje z wyższej półki taki smaczny ten sok :-)
      Lubię też kapustę pekińską kiszoną, pyszna :-)
      A buraki i kapusta to klasyk...
      Ciągle mam zapas i pije ile się da. :-)

      Usuń
  9. Buraki jadam i lubię tylko w formie u mnie zwanej "ćwikłą". :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubi ćwikłę , to zrób sobie kiszone buraczki,
      będziesz tez lubiła.:-)

      Usuń
  10. Wspaniałe! Uwielbiam kiszonki :) U mnie wczoraj królowała z kolei kiszona kapusta. Pyszne do ziemniaczków :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klub ukiszonych można założyć :-)))
      Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń
  11. Też jadłem, wszystko smaczne. Modra kapusta wyszła mi twarda, ale przy następnym razie będzie już idealna. Ja dodaję jeszcze suszoną żurawinę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za każdym razem wychodzi ciut ciut inna :-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Ale smaka narobiłaś :) Aż mi się zachciało kiszonej kapusty.
    A buraki też się u nas często pojawiają, ale póki co głównie w formie pieczonych w piecu buraczanych "frytek". Czasem doprawiam tymiankiem. Córka uwielbia takie z pieca. Z resztą tak samo robię marchewkę i pietruszkę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Buraki mają dużo dobroci i warto je jeść w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kiszona kapustę, ogórki, ale o kiszonej dyni nie słyszałam.
    Tak trzymaj Krysiu. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć kisić można wszystko ...
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  15. Z kiszonek robię jedynie: kapusty (białą i czerwoną), cukinię, ogórki i paprykę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja robię ze wszystkiego co mi się nawinie pod rękę :-)
      Pozdrawiam ...

      Usuń
  16. Kiszonki sa bardzo zdrowe, zwłaszcza zima, gdy brakuje wiatamin ze świżych owocow i warzyw

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...