poniedziałek, 26 czerwca 2017

2. Z życia pszczół : Przygotowania do wirowania



Zanim zjemy łyżkę miodu pachnącą i słodką to droga do niej jest długa.
Jednym z końcowych etapów jest wirowanie miodu.



Oczyszczanie 
 czasami część komórek jest zasklepiona i trzeba zdjąć wosk


Ramka po oczyszczeniu


Składane są do takiego specjalnego stołu



A potem do wirówki


Pierzga pokarm dla larw a jednocześnie cenny pożytek, 
który również jest pozyskiwany i sprzedawany
Trzeba wiedzieć , kiedy to robić, aby nie zniszczyć roju


Biedne trutnie , które są wyrzucane przez pszczoły pod koniec lipca




CDN jutro :-)

Słodkiego dnia i nocy ! 



24 komentarze:

  1. Zanim zjadam miód, myślę głównie o pszczołach i ich pracy, to cud normalnie, żeby owady wytwarzały coś tak dobrego i zdrowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy byłam mała odwirowywałam miód;) Sąsiad zajmował się pszczołami, miał taka wirówkę, ale do niej bezpośrednio wkładało się 4, a może 8 ramek i kręciło korbką;)
    Miłego dnia Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem , ale ręczne odwirowanie , to niezła harówka...
      Pozdrawiam Aniu !

      Usuń
  3. Jakiś czas temu opowiadał mi o tym pan u którego kupuje miód. :) .

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy miodek , mniem :D
    Mój Teściu miał ule kiedyś ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny temat, nie wiedziałem nic o pozyskiwaniu miodu. A teraz już wiem. To z domowej producji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedzmy z niewielkiej hodowli pszczół.

      Usuń
  6. Kilka dni temu kupiłam u znajomego pszczelarza 4 litry pysznego, wielokwiatowego miodku. Teraz czekam na lipowy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha ...
      Na razie czekam na akacjowy.
      A potem też będzie lipowy.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. No tak, trutni szkoda..... gdyby byli ludzmi moze udalo by im sie jakos przekwalifikowac? A tak, trzeba im umrzec. Ciekawie opowiadasz o pszczelarstwie i wychodzi na to ze mamy zawirowany miod! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mój dziadek miał pszczoly

    OdpowiedzUsuń
  9. Kto by pomyślał.
    Sporo zachodu, ale dla pysznego miodku - warto bez dwóch zdań.
    Mniam - bardzo lubię miód.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przy tym bardzo dużo roboty...
      Pozdrowionka serdeczne :-)

      Usuń
  10. masz własną pasiekę? Jeeeej ale zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Biedne trutnie. Tak się im odpłacają :( tego nie wiedziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety przyroda jest okrutna czasami...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...