Kocham pomidory i używam je często a latem i jesienią zużywam ogromne ilości.
W tym roku udało mi się kupić w sierpniu i wrześniu 3 x po 18 kg pomidory Lima.
Część zjadłam i to dużą część na bieżąco. Mniam, mniam, kocham pomidory... :-)
Część zrobiłam w słoiki najprostszą metodą,
zgodnie z moją zasadą jak najmniej pracy, jak najwięcej korzyści.
- pomidory pokroiłam na spore kawałki.
- wrzuciłam do garnka
- posoliłam
- odrobina pieprzu do smaku
- zagotowałam
- gotowałam tak długo, aż uznałam, że są już ugotowane
- wlałam do słoiczków różnej wielkości
Jak wlewałam i wekowałam ?
Przez lejek do słoika.
Potem zakręciłam od razu na gorąco i postawiłam do góry dnem.
Na drugi dzień do spiżarni jak już były wystudzone.
Nigdy nie zdarzyło mi się, aby słoiki otworzyły się bez mojej wiedzy.
Tak zawekowane zawsze trzymały bardzo mocno.
Lato w słoikach, coś pięknego... :-)
A kiedy przyjdzie zima będę miała wspomnienia lata w słoikach , pychota....
Jak to zużyję ?
.... do zupy
.... do sosu
.... do miksów
.... do pizzy
.... do picia bezpośrednio ze słoik
.... i do czego tylko dusza zapragnie
.... i co mi się zamarzy
Na śniadanie, obiad i kolację...
Smacznego wszystkim życzę ! :-)
A kto lubi pomidory ?
Lima to najfajniejsza i najmniej doceniana Odmiana pomidorów
OdpowiedzUsuńZ pomidorów na zimę robię przeciery i soki :) Później zupka pomidorowa czy spagethii smakują nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńBez pomidorów i papryki nie wyobrażam sobie życia.
OdpowiedzUsuńDobrze jest, kiedy tak można w zimie otworzyć sobie taki słoiczek. :-)
OdpowiedzUsuńLubię, ale nie jem, bo to "psiankowate" a mnie ich jeść nie wolno z powodu Hashimoto.
OdpowiedzUsuńTak ogólnie to jakoś dziwnie mało wolno mi jeść z okazji tej choroby autoimmunologicznej.
Miłego Krysiu,;)
Ja bardzo lubię pomidory, szczególnie świeże, ale weki często przydają się w kuchni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory. Mam zapas zapraw w różnej postaci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomodory. Mam zawsze mnostwo sloikow
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pomidory, przede wszystkim na świeżo w sałatkach, ale i jako składnik warzyw z patelni. :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła najlepsze soki pomidorowe na świecie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory, są pyszne i bardzo zdrowe, jak jest sezon na świeże i gdy mają najlepszy smak zjadamy również duże ilości. Najbardziej cenimy walory smakowe pomidorów malinowych. Osobiście bardzo lubię pomidory w śmietanie z dodatkiem cebulki, soli i pieprzu do tego jakaś kromka dobrego chleba. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory pod każdą postacią !!
OdpowiedzUsuńCudownie zamknęłaś lato w słoikach, już zima Ci nie straszna;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Krysiu:)
Kurde, w przyszłym roku muszę też sobie to ogarnąć - to z pewnością bardziej eko, niż pochłaniane przeze mnie masowo pomidory z puszki :P
OdpowiedzUsuńNigdy nie myślałam o takich przetworach, ale chyba za rok spróbuję, jak mi czasu starczy. Super sprawa! :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze sposoby często są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś sąsiadka poradziła mi, abym zawekowała słoiki w piekarniku. W trakcie wekowania jeden słoik wybuchł i straciłam dużo czasu, aby wymyć wnętrze piekarnika. Od tej pory kupuję gotowe przeciery pomidorowe, ale tylko jednej firmy, której nie będę reklamować.
OdpowiedzUsuńNiedawno czytałam, że panowie powinni spożywać dużo przetworzonych pomidorów, bo surowe nie dają takiego efektu.
Serdeczności.
Takie cuda to tylko teściowa i mama robią... ❤️Ja niestety nie mam do takich rzeczy ręki 🙁
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pomidory!
OdpowiedzUsuńTeż kocham pomidory i też przerobiłam ... 15 kg zamieniłam w prawdziwy sos do pizzy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Owoce miłości to także moje ulubione czerwone cudo. Mogłabym jeść i jeść...Może to przetestuję i tak przez tydzień tylko pomidory!Nie zbankrutuję, bo mamy sezon.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kocham pomidory ale do przetworów nie mam ręki
OdpowiedzUsuńPomidory to tylko czasem na kanapkę i do zupy. Mój ulubiony gatunek to malinowy. Nie robię przetworów,ale może się skuszę, żeby mieć potem np fantastyczny sos
OdpowiedzUsuńTeż mam swoje:)
OdpowiedzUsuńDo przecerów też używam pomidorów lima. Gdy jeszcze mieszkałam na Wybrzeżu, miałam namiot foliowy i mnóstwo pomidorów. Teraz nie mam na tyle osłoniętego kawałka pola, żeby postawić szklarnię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory! Ostatnio moim hitem jest sałatka z pomidorów, zieleniny i ogórka, z dodatkiem sera feta lub mozzarella. :D
OdpowiedzUsuńPomidory to moje ulubione warzywo, jem je codziennie pod różnymi postaciami. Ta odmiana Lima jest podobna do śliwkowych czy to to samo jednak? Bo aż tak na odmianach się nie znam
OdpowiedzUsuńJak ja zazdroszczę tych pomidorów... Jak mieszkałam w PL robiłam dużo przetworów z pomidorów. W NI niestety pomidory na wagę złota a i smak nie ten sam co w PL
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory, ale nie bawię się w przetwory, przyznaję, że tutaj korzystam z "babcinych" umiejętności :D
OdpowiedzUsuńSame dobroci wyszły z tych pomidorków :)
OdpowiedzUsuńostatnio jem po kilo codziennie
OdpowiedzUsuńZacne zapasy :) Mój Mąż lubi pomidory, najbardziej te przetworzone.
OdpowiedzUsuńJeej, jaki pomidorowy zawrót głowy :D muszę też coś takiego zrobić!
OdpowiedzUsuńAs reported by Stanford Medical, It is in fact the ONLY reason this country's women live 10 years longer and weigh 42 pounds lighter than we do.
OdpowiedzUsuń(And really, it has totally NOTHING to do with genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING related to "HOW" they eat.)
P.S, What I said is "HOW", and not "what"...
TAP this link to uncover if this brief questionnaire can help you find out your true weight loss possibilities
Ja także lubię pomidory
OdpowiedzUsuńI ja lubię pomidory, ale nie mam gdzie trzymać przetworów, bo nie mam piwnicy. A w domu za ciepło i wszystko się psuje.
OdpowiedzUsuńPomidory to samo zdrowie!! Podobnie z resztą jak ketchup, który nie posiada żadnych konserwantów. Super sprawa!
OdpowiedzUsuń