POLITYKA PRYWATNOŚCI

15/10/24

Kisiel malinowy

 

Jak zrobić kisiel malinowy?

Na ogrodzie w październiku jest już końcówka malin, więc malutko.

Zbieram już co drugi dzień, najlepsze zjadamy, z pozostałych robię pyszny kisiel..


Moje maliny owocują bardzo wcześnie i długo, wiosna, lato i jesień.

Więcej informacji i sadzonki kliknij tutaj   MALINY.


Składniki, jakie miałam przygotowane do wykonania kiślu i wykonanie:


160 g malin

15 ml soku z cytryny, czyli duża łyżka

1litr wody

80 g mąki ziemniaczanej

100 g cukru



Zbieramy maliny na ogrodzie


Wrzucamy do garnka o pojemności 2 l  tak mi jest wygodniej


Miksujemy maliny i wodę w ilości ok 600 ml blenderem żyrafą, 
bo nie chlapie po ścianach


Dodajemy łyżkę soku z cytryny do płynu z malinami

Dodajemy 100 g cukru albo więcej
 wg własnego uznania i smaku,
próbujemy płyn, czy nie jest za kwaśny,
jesienne maliny są za mało słodkie
Może być każde inne słodzidło.

I wstawiamy garnek na mały palnik. 


Zmiksowane maliny powoli się gotują, a my szykujemy mąkę ziemniaczaną 80 g.


Dolewamy pozostałą wodę ok. 400ml do kubka i mieszamy.



I teraz trochę będzie dłużej.
Maliny z wodą zagotowały się i już bulgoczą przez minutkę.

Zdejmujemy garnek z ognia i palnika.
Niech się dalej pali.

Wymieszaną dokładnie wodę z mąką ziemniaczaną 
szybko wlewamy do płynu z malinami
i szybko mieszamy, mieszamy, mieszamy.

Płyn zamienia się w kisiel,
stawiamy na palnik i delikatnie gotujemy
aż zacznie bulgotać.
Mieszamy parę chwil bulgoczący kisiel.

Nawet w tym momencie czasami dosypuję cukier,
bo uważam, że jest za mało słodkie
i mieszamy szybko, mieszamy, rozpuści się na pewno.

Zdejmujemy z palnika gotowy kisiel i nalewamy do miseczek.


Ważne:


Kiedy zdejmiesz gotujący się płyn z palnika,
postawisz obok
i wlejesz rozmieszaną mąkę,
    nie robią ci się kluski  ani jakieś gluty,
można spokojnie nawet gęsty kisiel mieszać,
tak samo robię budyń,
 nigdy nie było klusek,
 zawsze się udaje.

Oczywiście trzeba szybko mieszać.






Jeżeli chcesz kupić sadzonki malin

 owocujących wiosną, latem i jesienią 

zajrzyj tutaj 


MALINY



19 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowy kisiel malinowy 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to są maliny z a Twojego ogrodu ? Jakie piękne !

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie robiłam domowe :) z chęcią wypróbuję Pozdr. Monika F

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam przepis na domowe kisiele :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za kisielem nie przepadam, ale z malin robię sok. Dodaję go do każdej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jestem ciekawa, jak smakuje taki domowy kisiel 😊

      Usuń
    2. To ja podobnie, kisiel nie dla mnie, ale sok malinowy uwielbiam 😍

      Usuń
  6. Zawsze zastanawiałam się jak tworzy się kisiel. Teraz już wiem i jestem przekonana, że w najbliższym czasie kisiel będzie u mnie rządził. Angela

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię kisiel malinowy. Maliny jeszcze dojrzewają w ogrodzie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki domowy kisiel jest najsmaczniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten kisiel malinowy to prawdziwa esencja jesiennego smaku! Uwielbiam takie proste, a jednocześnie pełne domowego ciepła receptury. Twój sposób na miksowanie malin blenderem żyrafą to świetny trik – też lubię, gdy kuchnia pozostaje czysta, nawet przy takich owocowych deserach.
    A smak świeżych malin w połączeniu z odrobiną soku z cytryny na pewno tworzy coś wyjątkowego! Już czuję ten aromat unoszący się w kuchni i na pewno wypróbuję Twój przepis, bo kisiel malinowy zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i domowymi deserami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kisiel zawsze dobry! Bardzo dawno nie jadłam, aż narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam domowe desery, które przypominają smaki dzieciństwa. Kisiel z własnoręcznie zebranych malin – to musi być prawdziwa rozkosz! Ten przepis to prawdziwa uczta dla zmysłów, idealna na chłodne wieczory. Na pewno wypróbuję go w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na wykorzystanie malin, ciekawe czy z innych owoców też uda sie zrobić taki kisiel

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam kisiel w wielu smakach, ale malinowego chyba jeszcze nie. Może wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Alez fajny pomysł na wykorzystanie malinek jestem jak najbardziej za:) Zwariowane Trio

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki kisiel to pyszny deserek.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdecydowanie zdrwsza i tańsza opcje niż ta sklepowa

    OdpowiedzUsuń