Jak zrobić kisiel malinowy?
Na ogrodzie w październiku jest już końcówka malin, więc malutko.
Zbieram już co drugi dzień, najlepsze zjadamy, z pozostałych robię pyszny kisiel..
Moje maliny owocują bardzo wcześnie i długo, wiosna, lato i jesień.
Więcej informacji i sadzonki kliknij tutaj MALINY.
Składniki, jakie miałam przygotowane do wykonania kiślu i wykonanie:
160 g malin
15 ml soku z cytryny, czyli duża łyżka
1litr wody
80 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
Zbieramy maliny na ogrodzie
bo nie chlapie po ścianach
Dodajemy łyżkę soku z cytryny do płynu z malinami
Dodajemy 100 g cukru albo więcej
wg własnego uznania i smaku,
próbujemy płyn, czy nie jest za kwaśny,
jesienne maliny są za mało słodkie
Może być każde inne słodzidło.
I wstawiamy garnek na mały palnik.
Dolewamy pozostałą wodę ok. 400ml do kubka i mieszamy.
Maliny z wodą zagotowały się i już bulgoczą przez minutkę.
Zdejmujemy garnek z ognia i palnika.
Niech się dalej pali.
Wymieszaną dokładnie wodę z mąką ziemniaczaną
szybko wlewamy do płynu z malinami
i szybko mieszamy, mieszamy, mieszamy.
Płyn zamienia się w kisiel,
stawiamy na palnik i delikatnie gotujemy
aż zacznie bulgotać.
Mieszamy parę chwil bulgoczący kisiel.
Nawet w tym momencie czasami dosypuję cukier,
bo uważam, że jest za mało słodkie
i mieszamy szybko, mieszamy, rozpuści się na pewno.
Zdejmujemy z palnika gotowy kisiel i nalewamy do miseczek.
Ważne:
Kiedy zdejmiesz gotujący się płyn z palnika,
postawisz obok
i wlejesz rozmieszaną mąkę,
nie robią ci się kluski ani jakieś gluty,
można spokojnie nawet gęsty kisiel mieszać,
tak samo robię budyń,
nigdy nie było klusek,
zawsze się udaje.
Oczywiście trzeba szybko mieszać.
Jeżeli chcesz kupić sadzonki malin
owocujących wiosną, latem i jesienią
zajrzyj tutaj
Nie ma to jak domowy kisiel malinowy 😍
OdpowiedzUsuńCzy to są maliny z a Twojego ogrodu ? Jakie piękne !
OdpowiedzUsuńTak, z mojego ogródka :-)
Usuńjeszcze nigdy nie robiłam domowe :) z chęcią wypróbuję Pozdr. Monika F
OdpowiedzUsuńZnam przepis na domowe kisiele :)
OdpowiedzUsuńZa kisielem nie przepadam, ale z malin robię sok. Dodaję go do każdej herbaty.
OdpowiedzUsuńA ja jestem ciekawa, jak smakuje taki domowy kisiel 😊
UsuńTo ja podobnie, kisiel nie dla mnie, ale sok malinowy uwielbiam 😍
UsuńZawsze zastanawiałam się jak tworzy się kisiel. Teraz już wiem i jestem przekonana, że w najbliższym czasie kisiel będzie u mnie rządził. Angela
OdpowiedzUsuńTeż robię kisiel malinowy. Maliny jeszcze dojrzewają w ogrodzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Taki domowy kisiel jest najsmaczniejszy!
OdpowiedzUsuńTen kisiel malinowy to prawdziwa esencja jesiennego smaku! Uwielbiam takie proste, a jednocześnie pełne domowego ciepła receptury. Twój sposób na miksowanie malin blenderem żyrafą to świetny trik – też lubię, gdy kuchnia pozostaje czysta, nawet przy takich owocowych deserach.
OdpowiedzUsuńA smak świeżych malin w połączeniu z odrobiną soku z cytryny na pewno tworzy coś wyjątkowego! Już czuję ten aromat unoszący się w kuchni i na pewno wypróbuję Twój przepis, bo kisiel malinowy zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i domowymi deserami.
Kisiel zawsze dobry! Bardzo dawno nie jadłam, aż narobiłaś mi smaka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe desery, które przypominają smaki dzieciństwa. Kisiel z własnoręcznie zebranych malin – to musi być prawdziwa rozkosz! Ten przepis to prawdziwa uczta dla zmysłów, idealna na chłodne wieczory. Na pewno wypróbuję go w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie malin, ciekawe czy z innych owoców też uda sie zrobić taki kisiel
OdpowiedzUsuńJadłam kisiel w wielu smakach, ale malinowego chyba jeszcze nie. Może wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńAlez fajny pomysł na wykorzystanie malinek jestem jak najbardziej za:) Zwariowane Trio
OdpowiedzUsuńTaki kisiel to pyszny deserek.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zdrwsza i tańsza opcje niż ta sklepowa
OdpowiedzUsuń