13/11/17

Groch zimową porą


Niekoniecznie to musi być od razu grochówka, a może jako zdrowa przekąska,
specjany przepis dla miłośników grochu i zdrowego jedzenia .

Ten groch , który użyłam był żywy, bo wykiełkował, a więc zdatny do jedzenia.

Przepis:
1/3 szklanki grochu płuczemy i moczymy na 24 godziny.
Jest to porcja dla jedenj osoby na jeden raz.
Opłukujemy , osuszamy i wrzucamy na ciepłą patelnię.
Smażymy na sucho ,bez dodatku tłuszczu, mieszamy,
mieszamy na średnim ogniu, na gorącym trzeba uważać ,
bo pod wpływem temperatury groch zacznie strzelać.
Po ok. 10 minutach groch jest w środku ugotowany, upieczony ?
Na zewnątrz z lekka przyrumieniony.
Zjadamy od razu.
Oglądamy TV i jemy goszek.
Jedzony codziennie nieźle tuczy niestety...

Dla miłośników grochu i zdrowych przekąsek na ciepło.
Jak wiemy jest to tuczące :-)))
Gorzej , bo uzależnia .
Raz spróbujesz i zgniesz na amen,
bo jest tak samo smaczny jak prażony w domu słonecznik.













44 komentarze:

  1. Proste, ale nie dla mnie, za to grochówkę mój mąż uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię! :)
    Nie jadam bardzo często, ale raz na jakiś czas zrobię.
    Nie każdy jednak przepada za grochem...
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak robię, od czasu do czasu ;-)
      Pozdrawiam poniedziałkowo :-)

      Usuń
  3. aha, czyli miałem rację, strąk /z poprzedniego posta/ rządzi :)...
    czy groch tuczy?... mocno dyskusyjne, bo mając mnóstwo błonnika szybko syci... za to wzdyma, ale to bardziej kwestia przyrządzenia, niż samego grochu...
    p.jzns :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta racja, strąk rządzi :-)))
      Nie wzdyma jak ma się odpowiednie bakteria w jelitach...

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam grochu w takiej postaci. Moja mama robiła groch z kapustą, ja zaś gotuję tylko grochówkę na wędzonce.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Groch z kapustą też jest dobry :-)
      Serdeczności :-)

      Usuń
  5. Jestem z tego grona dziwnych ludzi, którzy nie przepadają za grochem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja chce grochoooooowkeeeeee 😅

    OdpowiedzUsuń
  7. I pomyśleć, że jak byłam dzieckiem to nie cierpiałam grochówki. :D
    Teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez tej zupy. Koniecznie na wędzonce i z jakaś aromatyczną kiełbaską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki dzieciństwa ;-)))
      Ja też wiele potraw nie lubiłam, a teraz przepadam :-)

      Usuń
  8. Bardzo dobry pomysł! świetna przekąska <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię fasolę, groch.
    Twój przepis bardzo ciekawy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzieciństwie taki jadłam i teraz mi sie przypomnialo :-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  10. Prażonego groszku jeszcze nie jadłam. Musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego grochu nie znałam, muszę spróbować więc ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie lubię grochówki, uwielbiam jeść groszek sam lub w salatce

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny, prosty pomysł, dzisiaj testuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. W tej postaci nie jadłam. Unikam grochu, fasoli itp bo nie najlepiej się potem czuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z grochu zawsze, zawsze... tylko grecka fava. Polecam z dużą ilością soku z cytryny i jednym listkiem laurowym na cały garnek. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki ja dziś szok przeżyłam w sklepie - nigdzie nie było grochu!!! Od wczoraj chodzi za mną kapusta z grochem ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podobny przysmak robiłam z ciecierzycy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbujęna cicierzycy i soczewicy, zobacze jaki smak wyjdzie :-)

      Usuń
  18. 😀 lepsze niż popcorn!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Jadłam prażoną soczewicę , też pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oooo tego nie próbowałam i chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...